marți, 25 iunie 2013

Groparii de la TV

Accidentul petrecut in Muntenegru, in care au murit 18 persoane, iar 29 sunt ranite, a provocat cea mai neagra zi pentru televiziunile din Romania. Cioclii presei romanesti s-au repezit sa stoarca tot ce se putea mai abject din acest subiect tragic. Fara niciun fel de respect pentru victime sau pentru rudele victimelor, groparii de serviciu de la TV s-au aruncat asupra nesperatului subiect, asezonat de imagini date de televiziunile tarii respective, si l-au abordat marlaneste, total neprofesional, din doua directii: una din cea privind critica Guvernului Ponta si a MAE pentru intarzierea cu care au anuntat evenimentul si pentru comunicarea proasta cu presa si cu rudele victimelor; a doua,  substituirea (nefericita) de catre TV a rolului de comunicator privind soarta victimelor accidentului.
Oricat de obtuz politic ai fi, oricati bani ti-ar da Opozitia ca sa ataci Puterea in acest caz, trebuie sa fii ori rau-intentionat, ori prost gazetar ca sa nu vezi cateva lucruri.
1. Excursia respectiva era una privata, organizata de o frima particulara, nu de stat, nu exista deci nicio obligatie a Guvernului de a monitoriza traseul acestei excursii, desfasurarea ei. Nicaieri in lume nu se face asta.
2. Accidentul s-a petrecut intr-o tara straina, duminica, la 30-40 km de capitala tarii.
3. Prima comunicare oficiala in mass-media de catre autoritatile din Muntenegru au indus ideea ca autocarul era din Ucraina.
4. Cum s-a primit confirmarea oficiala ca e vorba de un autocar romanesc, MAE a trecut imediat la desfasurarea procedurilor de rutina.
5. Presa, mai ales TV, nu intelege ca MAE nu poate lansa informatii in stil Breaking news, din minut in minut, cu corectarea din mers a stirilor false difuzate deja fara scrupule, doar pentru a castiga nenorocitul de rating.
6. MAE si Guvernul unei tari nu redacteaza comunicate si nu trasmite informatii oficiale redactate dupa buletinele de stiri ale TV, ci dupa consultarea pe cale diplomatica si consulara a autoritatilor din tara unde s-a produs accidentul.
7. Nesocotirea acestor reguli de decenta si deontologie profesionala a produs o durere imensa, in pragul unei noi tragedii, la Curtea de Arges. Ieri, o TV a trasmis ca ar fi murit o familie completa din oras, atat un sot cat si sotia sa in accident, dar AZI sotia a iesit din coma si a putut spune cine este, a fost identificata oficial de catre autoritatile din Muntenegru in parteneriat cu consulii romani. MAE nu si-a permis sa lanseze asemenea ipoteze de morti pana nu au fost verificate cu certitudine.
8. Se cauta vinovati in sfera guvernamentala, desi reafirm: excursia era una privata, cu privati.
9. Se contureaza clar ca a fost o greseala umana, a unui sofer imprudent, atunci de ce anchete peste anchete daca firma transportatoare avea nu stiu ce hartii in regula (si le avea) ?
10. Televiziunile din Romania au ajuns groparii presei romanesti corecte, informate, fara partizanate politice, vrea sa fie ea, TV, si judecator si procuror si manipulatoare de opinii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu